Comunicate de presa

Vicepresedintele ALDE, deputatul Toma Petcu, despre legea offshore: „ALDE sustine ca statul sa castige cat mai mult. Noi am cerut o perioada de amanare pentru a analiza aspectele financiare”

Vicepresedintele ALDE, deputatul Toma Petcu: „Noi am sustinut pana in acest moment si sustinem in continuare, toate variantele de lege care au fost propuse. In iunie, cand s-a votat ultima forma care s-a dat la promulgare, inclusiv atunci am votat aceasta lege. In Senat, impreuna cu colegii de la PSD, in urma cu doua saptamani, s-a votat aceasta lege, inclusiv modificarile.

Trebuie sa intelegem cateva lucruri foarte importante. Interesul national, pe care cu totii il dorim, trebuie sa fie foarte atent studiat. Eu sunt membru al Comisiei de industrii. Ca atare, asteptam o forma cat mai repede, cu toate ca ar trebui sa ne dea cu o zi – doua inainte forma pe care ar trebui sa o discutam in Comisie, dar asteptam in ziua respectiva o forma. Forma, conform e-mailurilor transmise de secretariatul Comisiei de industrii, ne-a parvenit la ora 10. In jurul orei 10:30 am reusit sa vad legea si practic aveam o ora si un pic in care aveam timp sa ne uitam efectiv pe aceasta lege.

Modificarile sunt foarte numeroase si nu doar pe zona de fiscalitate. Am vazut ca s-a pus accentul pe zona de fiscalitate; nu avem problema neaparat cu fiscalitate, este bine sa ne uitam daca fata de 60% cat a fost in Senat este bine 30% sau poate mai putin si cati bani castigam si cati bani castiga si concesionarii. Acea marire a pragurilor de impozitare pentru valoarea suplimentara, de asemenea. Nu avem o problema cu asta, dar ea trebuie studiata si sa avem un studiu in care sa punem datele ANRM, care ne prezinta foarte clar despre ce cantitati vorbim, perioada de exploatare si eventual preturi, cu analiza Ministerului de Finante, cu cat castiga statul roman pe ultima forma si cu cat castiga concesionarii, ca sa avem si noi o imagine de ansamblu. In afara de aceasta problema au fost foarte multe modificari pe zona tehnica.

Se fac modificari substantiale, care, din punctul nostru de vedere, ridica serios problema daca aceasta lege poate fi implementata. Sa spunem ca daca pe zona de fiscalitate totul e bine, isi asuma toata lumea ce castiga si ce pierde in aceasta afacere, dar avem unele modificari de substanta pe zona tehnica, privind regimul terenurilor pe care se lucreaza, regimul de autorizare, modul in care se deruleaza proiectul. Trebuie sa fim foarte atenti ca nu cumva sa incurcam si pe aceasta zona proiectul. De aceea am considerat ca o ora la dispozitie ca sa analizam si sa discutam in comisii si sa sustinem acest lucru, credeti-ma ca e foarte putin pentru o lege de o asemenea importanta.

Noi am solicitat un lucru foarte simplu: dorim o amanare de o saptamana prin care sa avem timp sa analizam si noi aceste puncte, pentru ca era evident ca nu aveai cum intr-o ora sa te pronunti pe toate aspectele si toate modificarile. Cred ca aproape fiecare articol din lege a fost modificat. Aici cred ca avem nevoie de dezbatere. Plus, erau foarte multe amendamente depuse.

Si noi suntem sustinatori ca statul sa castige cat mai mult. Dar este foarte important in acelasi timp sa avem o analiza serioasa pe o asemenea lege, o analiza importanta. Daca ramanea legea asa cum a fost trecuta la Senat acum doua saptamani, tot pe amendamentele propuse de colegii de la PSD si nu erau modificari majore, cu siguranta ca puteam sa discutam in comisie si sa o aprobam, pentru ca nu erau modificari majore si nu aveam despre ce sa discutam. Dar cand o lege e modificata fundamental, sa o analizezi intr-o ora, sa o treci prin comisii si dupa sa se duca direct la plen, e foarte scurt.

Noi am cerut o perioada de amanare pentru a analiza aspectele financiare, care sunt foarte importante in primul rand pentru statul roman si ne intereseaza foarte mult ce castiga, dar nu stim la ora actuala ce castiga, avem doar banuieli; ne intereseaza foarte mult si pe zona de derulare si de implementare a proiectului daca nu sunt anumite impedimente care sa incurce aceasta lege”.