Comunicate de presa

Întrevedere cu delegația Partidului Dreptate şi Dezvoltare (AKP) din Turcia

Miercuri, 13 decembrie, a avut loc la sediul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) o întrevedere cu o delegație a Partidului Dreptate şi Dezvoltare (AKP) din Turcia. Din partea ALDE au participat secretarul general ALDE, domnul Daniel CHIȚOIU, vicepreședintele și ministrul Mediului, doamna Grațiela GAVRILESCU, vicepreședintele ALDE, domnul deputat Andrei GEREA și vicepreședintele ALDE, domnul deputat Toma PETCU, secretarul general adjunct al ALDE și secretarul general adjunct al Guvernului, doamna Andreea Ioana Lambru, președintele ALDE Sector 6, domnul Bogdan TRIFAN, secretarul general adjunct al ALDE, doamna Luiza MARIAN.

Din componența delegației turce au făcut parte domnul deputat Cevdet YILMAZ, director general adjunct AKP și director al Direcției Relații Externe, doamna Meryem GÖKA, director general adjunct AKP, domnul Afif DEMIRKIRAN, director adjunct al Direcției Relații Externe a AKP, precum și E.S. Osman Koray ERTAȘ, ambasadorul Turciei în România.

Secretarul General al ALDE a subliniat nivelul foarte bun al relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Domnia sa a evidențiat faptul că Turcia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali pe care România îi are în afara Uniunii Europene. De asemenea, domnul Daniel Chițoiu a apreciat dialogul dintre cele două țări în diverse domenii, precum infrastructura, energia, dar și cel al sănătății. Secretarul general al ALDE a afirmat în cadrul întrevederii că ALDE va pune un accent foarte mare pe colaborarea internațională, exprimând totodată intenția de  a extinde mai mult relațiile economice cu țările din afara spațiului comunitar și mai ales cu țările vecine.

Domnul Daniel Chițoiu a precizat că ALDE este interesat de îmbunătățirea relațiilor economice cu Turcia, mai ales că avem domenii pe care putem să le dezvoltăm reciproc, precum energie, construcții, mediu și schimburi comerciale.

Directorul general adjunct al AKP, domnul Cevdet Yilmaz, a transmis părții române că a constatat cu plăcere că relațiile economice turco-române sunt unele pozitive, salutând faptul că Turcia este principalul partener în afara zonei comunitare al României, ceea ce înseamnă că există un potențial foarte mare de dezvoltare între cele două țări. La rândul său, reprezentantul AKP a lansat o invitație în cadrul întrevederii către firmele din România să investească în Turcia, subliniind că este momentul cel mai potrivit pentru a contribui la aducerea oamenilor de afaceri din Turcia și România împreună. Domnul Cevdet Yilmaz a punctat faptul că Turcia are o experiență îndelungată în privința realizării de proiecte pe baza parteneriatelor public- privat, arătând disponibilitatea Turciei de a oferi României suport în acest domeniu.

Reprezentantul AKP a subliniat că e important ca, pe lângă dezvoltarea unui dialog pe linie guvernamentală între România și Turcia, să fie consolidat un dialog și la nivelul partidelor din cele două țări, lansând pe această cale o invitație delegației ALDE de a organiza o vizită la sediul partidului AKP din Ankara.

Directorul general adjunct al AKP a subliniat în cadrul întâlnirii și o nemulțumire pe care o au investitorii turci, și anume că după fiecare licitație apar contestații multe, ceea ce prelungește termenul de aprobare foarte mult. Secretarul general al ALDE a precizat că aceasta e o problemă pe care au semnalat-o și companiile românești, menționând faptul că guvernul din care ALDE face parte a luat și va continua să ia măsuri pentru simplificarea procedurilor.

Vicepreședintele ALDE, doamna Grațiela Gavrilescu, a precizat că își dorește ca, prin intermediul ALDE, multe proiecte să fie puse în practică. Domnia sa a menționat relația foarte bună pe care ALDE o are cu comunitatea turcă din România, menționând faptul că în calitate de ministru al Mediului a avut mai multe întâlniri cu asociația oamenilor de afaceri din Turcia, dar și cu asociația femeilor de afaceri din Turcia. Doamna Grațiela Gavrilescu a transmis că își dorește ca relațiile dintre cele două partide să se consolideze, deoarece sunt multe lucruri de făcut împreună.

Vicepreședintele ALDE, domnul Andrei Gerea, a punctat în cadrul discuțiilor că ALDE va acorda o atenție pe măsură relațiilor cu Turcia, dată fiind istoria de 140 de ani de relații diplomatice care leagă cele două state. Domnia sa a precizat că domeniul economic reprezintă o preocupare constantă pentru ALDE. Domnul Andrei Gerea și-a exprimat speranța că, prin îmbunătățirile legislative pe care ALDE vrea să le aducă pentru dezvoltarea economică, va fi îmbunătățită și relația dintre economiile celor două state.

La rândul său, vicepreședintele ALDE, domnul Toma Petcu, a subliniat faptul că Turcia reprezintă o componentă importantă pentru economia românească și relațiile din regiune. Domnia sa a punctat mai multe proiecte din zona de energie unde pot fi implicați investitori din Turcia. Totodată, domnul Toma Petcu a afirmat că dezvoltarea relațiilor dintre partide poate contribui la dezvoltarea relației dintre cele două țări.