Comunicate de presa

ALDE a depus în Parlament proiectul de lege cu privire la parteneriatul civil

Reprezentanții ALDE au depus vineri, 2 noiembrie, un proiect de lege cu privire la parteneriatul civil. Proiectul are la bază realitățile societății românești, precum și cele ale societății europene, care depășesc conceptele clasice referitoare la familia tradițională. Tocmai de aceea, ALDE consideră că este nevoie de o adaptare la noile coordonate.
Proiectul depus are la bază un principiu pe care, ca liberali îl considerăm fundamental, și anume fiecare persoană are dreptul și libertatea să își organizeze viața intimă și personală așa cum dorește. În acest sens a apărut necesitatea discutării acestui proiect al parteneriatului civil. Este bine să avem o dezbatere cu privire la acest subiect, pentru că formula pe care am depus-o este foarte uzitată în toată Europa, sunt cupluri care nu doresc să se căsătorească, dar își reglează situația printr-un parteneriat civil, mai ales cea patrimonială. Nu trebuie să pierdem din vedere faptul că tot mai multe persoane nu doresc să-și oficializeze căsătoria, în timp ce altele doresc acest lucru, dar nu sub forma căsătoriei, fără să ne referim în mod exclusiv la persoane de același sex. De asemenea, sunt din ce în ce mai multe situații și forme ale vieții de cuplu provenite din modificările structurii sociale a societății romanesti, care nu sunt prevăzute de cadrul legal actual și ale căror consecințe duc la un vid legislativ pentru persoanele vizate.
Această lege nu face altceva decât să satisfacă nevoile societății actuale și nu face referire la instituția adopției întrucât aceasta este reglementată prin Legea 287/2009, unde se prevede modalitatea legală prin care două persoane pot adopta. Folosim sintagma „parteneriat civil” deoarece este sintagma utilizată de legiuitor în elaborarea noului Cod Civil și ea se regăsește deja în acesta. Prezenta lege se completează cu prevederile Codului Civil, astfel cum este stipulat în cuprinsul legii, făcându-se mențiuni cu privire la derogările de la Codul Civil.
Trebuie spus faptul că tendința nu este locală, ci europeană și se observă cu ușurință astfel de subiecte deja prevăzute și reglementate de lege în alte țări. Parteneriatul civil nu poate fi altceva decât un pas înainte pentru reglementarea unor stări de fapt din societatea actuală.
Este momentul ca și în România să avem aceste dezbateri care sunt la ordinea zilei în alte state membre ale Uniunii Europene. Vrem să avem dezbateri care să nu manipuleze și să ducă în altă direcție discuția, deoarece nu ar fi în beneficiul nimănui.