Comunicate de presa

Proiectul președintelui ALDE prin care autoritățile publice vor avea obligativitatea să achiziționeze minim 10% mașini electrice sau hibride a fost adoptat de Senat

By 3 iulie 2019 No Comments

Proiectul iniţiat de senatorul ALDE şi preşedinte al Senatului Călin Popescu-Tăriceanu prin care autoritățile administrației publice vor avea obligativitatea de a achiziționa minimum 10% mașini electrice sau hibride din totalul vehiculelor pe care le vor cumpăra a fost adoptat astăzi de Senat, în calitate de primă cameră sesizată.

Inițiativa președintelui ALDE propune modificarea articolului 5 din Ordonanța Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autoritățile administrației publice și instituțiile publice astfel : „la data intrării în vigoare a prezentei legi se introduce obligativitatea pentru toate entitățile prevăzute în prezenta ordonanță, care achiziționează mai mult de 10 autoturisme anual, ca un procent de 10% din totalul acestora să fie autoturisme electrice, al căror preț unitar nu poate depăși suma de 35.000 euro, inclusiv TVA”.

Prin inițiativa semnată de președintele ALDE şi adoptată de Senat, ministerele, organele de specialitate din administrația publică centrală și instituțiile din subordinea acestora, precum și consiliile locale și județene vor fi stimulate în a folosi și autoturismele acționate electric.  Modificările propuse vor ajuta la reducerea poluării și vor promova o dezvoltare sustenabilă economică și ecologică. 

 „Astăzi răspunsul la problemele de poluare generate de autovehicule este dat de folosirea pe scară din ce în ce mai largă a maşinilor cu propulsie hibridă sau complet electrică. Autorităţile au obligaţia să se înscrie în această tendinţă şi chiar mai mult: să fie un exemplu pentru toţi utilizatorii. Rămâne de demarat un program ambiţios de realizare a infrastructurii aferente – staţii de încărcare pentru maşini electrice la toate instituţiile publice”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. 

Liderul ALDE a precizat că va solicita deputaţilor să susţină această iniţiativă, astfel încât să poată fi implementată cât mai repede. „Este un pas important pe care îl putem face pentru a avea un mediu cât mai curat pentru noi și copiii noştri”, a mai spus preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.