Stiri

EUROSTAT confirmă: România a avut cea mai mare creștere economică din UE în trimestrul trei din 2017

Datele oficiale ale Eurostat confirmă trendul pozitiv al economiei românești. Potrivit Oficiului European pentru Statistică, România a înregistrat cel mai semnificativ avans al Produsului Intern Brut (PIB) dintre cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Creșterea PIB-ului României în cel de-al treilea trimestru al acestui an este cu mult peste media de la nivelul Uniunii Europene. PIB-ul zonei euro și cel al Uniunii Europene au crescut în ritm anual cu 2,5%, comparativ cu perioada similară din 2016.

Cele mai mari creșteri din UE în perioada iulie-septembrie 2017 s-au înregistrat în România (8,6%), țara noastră fiind urmată la o distanță considerabilă de Letonia (6,2%), Cehia și Polonia (ambele cu 5%).

De asemenea, în comunicatul dat publicității de Institutul Național de Statistică pe 14 noiembrie cu privire la evoluția PIB în trimestrul III, faţă de acelaşi trimestru din anul 2016, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 8,8% pe seria brută şi cu 8,6% pe seria ajustată sezonier. În perioada 1.I-30.IX 2017, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu perioada 1.I-30.IX 2016, cu 7,0%, pe seria brută şi cu 6,9% pe seria ajustată sezonier. Seria ajustată sezonier a Produsului intern brut trimestrial a fost recalculată ca urmare a includerii estimărilor pentru trimestrul III 2017, fiind revizuită faţă de varianta publicată în Comunicatul de presă din 10 octombrie 2017.

Creșterea economică este cel mai bun indicator, deopotrivă, al bunului mers al economiei, dar și al fezabilității politicilor economice promovate. Datele statistice ne confirmă realitatea pe care trebuie să o vadă și Opoziția: avem printre cele mai bune rezultate economice din ‎UE!