Comunicate de presa

Deputat Andrei Gerea, vicepreședinte ALDE: „Achitarea lui Călin Popescu-Tăriceanu arată că dosarele DNA au patentat un mod de acțiune al procurorilor numai pentru a eticheta drept „penali” politicienii incomozi”

Mă bucur că după doi ani de plimbări pe la DNA, prin tribunale, decizia instanței în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu este una de achitare. Este o dovadă că sunt în România și judecători care înțeleg să își exercite rolul atribuit de Constituție, în pofida tuturor presiunilor care au existat în tot acest interval de timp.

DNA a patentat în ultimii ani un mod de acțiune, unul prin care sunt luați oameni cărora li se face un dosar numai pentru a li se pune o etichetă, cea de „penal”.  Președintele ALDE a fost trimis în judecată cu doar câteva săptămâni înainte de campania electorală cu un scop clar: acela de a diminua șansele electorale. Unii s-au grăbit să pună etichete, preferata sistemului paralel, a președintelui Iohannis și a PNL-USR fiind aceea de „penal”, care în gândirea lor nu i-ar mai fi dat dreptul să aibă o opinie.

Procesul președintelui ALDE este rezultatul protocoalelor încheiate de către SRI cu instituții din domeniul justiției, cu DNA în special. Aceste protocoale au funcționat în ultimii ani în logica în care oamenii politici erau ținte, iar cei incomozi trebuiau să fie eliminați sau reduși la tăcere.

ALDE și Călin Popescu-Tăriceanu nu au încetat să militeze pentru respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, pentru scoaterea la lumină a statului paralel, lucru care azi începe să iasă la iveală prin deja celebrele protocoale. Îi asigurăm pe români că nu ne vom lăsa intimidați de procurorii transformați în instrumente ale luptei politice și vom continua să luptăm pentru principiile democrației, pentru respectarea drepturilor omului și eliminarea abuzurilor din justiția română.

Demersurile pe care le-am făcut deja pentru însănătoșirea sistemului de justiție, respectiv, reforma legilor de functionare a justitiei, au avut la bază o abordare consensuală între factorul politic, reprezentat de majoritate, și asociatiile profesionale ale magistratilor. ALDE va continua să susțină reforma justiției, pentru asigurarea unei independențe reale a magistraților și pentru o justiție corectă.